Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lefkara – za nejkrásnějšími výšivkami Kypru

Kyperská vesnička Lefkara se proslavila krajkami, které v minulosti okouzlily i Leonarda da Vinciho. Kromě nich zde dnes můžete nakupovat také krásné stříbrné šperky.

V předhůří pohoří Troodos ve střední části Kypru se nachází vesnička Lefkara, jejíž návštěva potěší především ženy. Proslavila se totiž nádhernými výšivkami a ručním zpracováním stříbra. Na každém kroku zde narazíte na nějaký ten krámek s tímto zbožím. Pánové by si tak měli dobře rozmyslet, jestli existenci Lefkary před svými ženami raději nezatají. 

Lefkara - Kypr - panorama Lefkary
Foto: panorama Lefkary

Lefkara je situovaná v nadmořské výšce 750 metrů, leží asi 33 kilometrů od Larnaky a 55 kilometrů od Limassolu. Vzhledem k nadmořské výšce, ve které se vesnice nachází, zde panují po celý rok velmi příjemné teploty a i během vrcholného léta je možné se toulat místními uličkami. Vesnice byla pojmenována po vápencových skalách Lefka Ori (Bílé Hory), které se v této oblasti nacházejí. Lefkara se dělí na dvě části – Horní Lefkaru (Pano Lefkara) a Dolní Lefkaru (Kato Lefkara). V současné době zde žije přibližně 1100 stálých obyvatel, jejichž zdrojem obživy je především turistický ruch.

Kažžý rok do této malebné vesničky zavítá několik tisíc turistů. My jsme však měli to štěstí, že jsme ji mohli navštívit ještě mimo sezónu a vychutnat si tak klid a pohodu, kterou nabízí. I tak na každém rohu seděla na židličce u svého krámku nějaká postarší paní, která vyšívala svůj další mistrovský kousek. Ruční výšivky se nazývají „Lefkaritika" a jde o velice pracnou techniku, která se v Lefkaře předává z generace za generaci. Krásou zdejších krajek byl údajně okouzlen i Leonardo da Vinci, který sem zavítal v roce 1481. Jednu z místních krajek, konkrétně krajkový přehoz, zakoupil na oltářní roucho pro katedrálu v italském Miláně.

Lefkara - Kypr - majitel obchůdku s výšivkami ukazuje fotografii z dob svých studií v Praze
Foto: majitel obchůdku s výšivkami ukazuje fotografii z dob svých studií v Praze

Jedna z žen - vyšívaček, oblečená v tradičním černém šatu, nás začala volat k sobě s tím, že by nám ráda předvedla, jak vznikají ony slavné lefkarské výšivky. Seskupili jsme se tedy kolem ní a sledovali, jak do svých vrásčitých rukou uchopila jehlu a s neuvěřitelnou lehkostí předváděla své umění. Poté se samozřejmě slušelo, abychom navštívili i její krámek a koupili něco z jejich obdivuhodných děl. Jenomže taková poctivá ruční práce není nic levného, za malou dečku dáte klidně 20 euro, za ubrus i 40 a více. Je třeba si však uvědomit, kolik je za jedním ubrusem hodin práce.

Lefkara - Kypr - tradiční lefkarské výšivky
Foto: tradiční lefkarské výšivky

Ale pozor, nenechte se nachytat! Ne vždy jsou všechny výšivky, které jsou označovány za 100% ruční práci opravdu tím, za co je jejich majitelka vydává. Někdy stačí výšivku otočit z druhé strany a hned zjistíte, kde je pravda. Pokud nenajdete na zadní straně žádné uzlíky, jde pravděpodobně o strojový výrobek, jehož cena je podstatně nižší. Není třeba na to prodávající upozorňovat, nebo se s ní o originalitě výrobku dokonce hádat. Stačí hezky poděkovat a z obchůdku se vytratit. V dalším obchůdku nás přivítal postarší manželský pár, který kromě deček a ubrusů nabízel také nejrůznější polštářky, podložky pod hrníčky, paraplíčka a oděvy doplněné výšivkami. Poté, co se pán dozvěděl, odkud pocházíme, se mu rozzářily oči a dostal ze sebe několik českých slov. Údajně v mládí studoval v Praze a jako důkaz toho nám předložil fotografii, na níž je zvěčněn s prezidentem Gustávem Husákem. 

V Lefkaře takovéto obchůdky najdete na každém kroku, proto si nejdříve zjistěte, co se vám líbí, a za jakou cenu se to asi prodává. Možná se časem narazíte na lepší ceny, i když pokud Lefkaru navštívíte během hlavní turistické sezóny, počítejte spíše ještě s cenovou přirážkou. My jsme zde byli v březnu a to byly majitelky dokonce ochotné smlouvat a nabízely dečky a ubrusy všech možných velikosti a barev o nějaké to euro levněji. Mimochodem, domluva i s těmi nejstaršími obyvateli kdekoliv na Kypru není nijak složitá, každý umí obstojně anglicky. A ani babičky v Lefkaře nebyly výjimkou. 

Lefkara - Kypr - umění ruční výšivky je v Lefkaře předáváno z generace na generaci
Foto: umění ruční výšivky je v Lefkaře předáváno z generace na generaci

Lefkaru však neproslavily pouze výšivky, ale také ruční zpracování stříbra a tak v každém obchůdku s krajkami najdete i „oddělení“ s nejrůznějšími stříbrnými šperky – náramky, náušnicemi, prsteny i přívěšky. Výrobky místních šperkařů jsou opravdu nádherné, šperky jsou krásně do detailů propracované. Nejčastěji je používaná technika filigránu. V Lefkaře je možné koupit také stříbrné přívěsky ve tvaru granátových jablíček, která jsou na Kypru symbolem plodnosti a lásky. Proto, pokud hledáte nějaký milý suvenýr pro singl kamarádku či kamaráda, tak takovéto jablíčko je dobrou volbou. Údajně mají zázračnou moc - obdarovanému pomohou najít pravou lásku a ženám toužícím po miminku otěhotnět. Já jsem jedno jablíčko darovala také, tak uvidíme. 

Až si projdete všechny obchůdky (pánové nebojte, Lefkara je poměrně malá), zkuste vnímat osobitou architekturu městečka a jeho jedinečnou atmosféru. Vše je zde jaksi pomalejší a nikdo nikam nespěchá. Toulat se můžete spletí úzkých dlážděných uliček, kde občas vyplašíte nějakou kočku a kochat se exotickou květenou. Zajímavé jsou také samotné lefkarské domky s kamenným obezděním a střešními taškami z nepáleného jílu. Nejvýznamnější stavbou v Pano Lefkara je kostel Timos Stavros, tedy Svatý Kříž, v němž je uložen tepaný stříbrný kříž pocházející z 13. století. Kromě něj máte možnost v kostele obdivovat také ikony datované do 18. století. Každoročně se v Lefkaře ve dnech 13. a 14. září na oslavu Povznesení Svatého Kříže koná náboženská pouť. V Kato Lefkaře je k vidění zase kostel Archanděla Michaela, v němž jsou k vidění nástěnné malby pocházející z období od 12 do 15. století.

Lefkara - Kypr - uličky Lefkary
Foto: uličky Lefkary

Návštěva samotné Lefkary zabere asi půl dne, záleží, jak dlouho se budete věnovat nákupům nebo popíjet frapé v místní kavárně. Pokud máte času nazbyt, můžete navštívit Muzeum lidového umění, které se nachází ve starém, ale krásně zrekonstruovaném domě. V muzeu se seznámíte s tím, jak vypadal život na Kypru před staletími. Prohlédnout si můžete nábytek, tradiční kroje, nejrůznější rukodělné výrobky a další zajímavosti. Pokud máte dostatek energie a chtěli byste se pokochat pohledem na Lefkaru z výšky, vydejte se po okružní naučné stezce z Pano Lefkara ke kostelu Metamorfosis tou Sotiros. Po cestě vás čekají panoramatické výhledy na vesnice Pano a Kato Lefkara, vesnici Kato Drys, konvent Agios Minas a klášter Stavrovouni. Tato okružní trasa zabere asi hodinu a půl a je středně náročná.

- jap -

Další články z Kypru:
Karneval v Limassolu, aneb když Kypr tančí
Jarní Kypr vás okouzlí
Agia Napa – živé kyperské letovisko
Kyrenia – na severním pobřeží Kypru
Limassol – moderní letovisko a nekonečné pláže

 

Článek byl zobrazen 6 325 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko