Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Karneval v Limassolu, aneb když Kypr tančí

Hlasitá hudba divokých rytmů, nekonečné průvody tanečníků v maskách a těch nejroztodivnějších kostýmech, stovky alegorických vozů a především všudypřítomná dobrá nálada – ne, nejsme na karnevale v brazilském Riu, ale v kyperském Limassolu. I ten každoročně ožívá divokým karnevalem a to vždy víkend před zahájením masopustu.

Letos se karneval v kyperském druhém největším městě Limassolu konal v neděli 17. března a po jedné z limassolských hlavních tříd Makariou III Avenue se prošlo na 15 tisíc vystupujících. Karneval v Limassolu má souvislost s Velikonocemi, které jsou na Kypru snad tím nejvýznamnějším svátkem. Stejně jako u nás, je to svátek pohyblivý, ale pravoslavné Velikonoce na Kypru se slaví podstatně později, než Velikonoce katolické a letos připadly na 5. května.

Karneval v Limassolu

Ale vraťme se zpátky ke karnevalu. Samotný karneval začíná vždy 10 dní před zahájením velikonočního půstu, který letos trvá 48 dní. Karnevalu se účastní každý, kdo může, lidé se sem sjíždějí z nejrůznějších koutů Kypru. Je to událost, kterou si nikdo nenechá ujít – mezi diváky jsou mladí, staří, děti (i ty ještě v kočárcích) a dokonce mnohdy nechybí ani čtyřnozí členové kyperských rodin, kteří ale ve většině případů stejnou radost jako jejich páníčci ze všeho toho humbuku kolem nesdílí. Nejen účinkující, ale i diváci karnevalu si dávají záležet na svém zevnějšku, snad nikomu nechybí nějaký ten veselý převlek či maska.

Karneval v Limassolu

Začátek karnevalu je ohlášen na 14 hodin. Lidé už se mačkají na ulici Makariou III Avenue, která nese jméno po prvním kyperském prezidentovi, místní televize s moderátorkami je také na místě, stejně tak jako významné osobnosti nejen Limassolu a dalších měst, které zaplnily hlavní tribunu. Ačkoliv jde jistě o velmi vážené občany, ani oni neodolali možnosti být alespoň jeden den někým jiným a oděli se do nejrůznějších kostýmů, nasadili paruky a chtějí se bavit. Na vše bedlivě dohlíží policisté s vážnými tvářemi, až je jich člověku někdy líto, že si také nemohou užívat všeho toho veselí. Sem tam projede policejní auto, jehož řidič už snad ani přes nános papírových konfet nejrůznějších tvarů a barev na okně nemůže vidět na cestu.

Karneval v Limassolu

A je to tady, karneval začíná! Jako první přicházejí mažoretky ve slušivých červených šatech umně točících v rukou hůlkami. Je na nich vidět, že jsou velmi hrdé, že mohou karneval zahajovat. Po nich následuje několik alegorických povozů tažených traktory, na jejichž korbách sedí decentně odění zpěváci a muzikanti, kteří kolem sebe rozdávají úsměvy a mávají na diváky. Možná, že těchto pár prvních vozů je připomínkou na původní podobu Kyperského karnevalu, kdy se po ulicích měst a po náměstích potulovali zpěváci milostných písní. Jakmile vozy s bardy zmizely v dáli, následovala dlouhá odmlka, která však byla jen takovým tichem před bouří. Ten opravdový karneval nás teprve čeká!

Karneval v Limassolu

Najednou přichází asi dvacítka bubeníků oblečených do pestrobarevných halen a pomalovaných brazilskými vlajkami, kteří rozjedou své dokonalé číslo. Mají rozpuštěné vlasy, na hlavách pestrobarevné čelenky či rasta čepice, někteří zase tak trochu připomínají členy hnutí hippies. Následuje asi 5 minutová bubenická show, plná úžasných rytmů, které musí rozvlnit boky snad i totálního dřeva a při nichž se vám dělá husí kůže – ale v dobrém. Pro mě to byl jedinečný nejen hudební, ale i vizuální zážitek.

Karneval v Limassolu

A pak už se rozjíždí hlavní část karnevalu, kdy se vám před očima v těsném sledu střídají tisíce roztančených mužů, žen i dětí v těch nejrozmanitějších maskách, jaké si jen dokážete představit. Přicházejí spoře oděné tanečnice s čelenkami a sukýnkami z peří, gangsteři ve slušivých oblecích jako z 30. let, gladiátoři, arabští teroristé, banda vězňů v pruhovaných mundůrech, japonské gejši, nejrůznější čarodějnice, španělští toreadoři, příznivci německého Oktoberfestu v tradičních krojích, muži s mexickými sombrery a spousta a spousta dalších. V průvodu bylo možné zahlédnout také děti převlečené za peruánské indiány s dřevěnými lamami, nebo děti v tygřích a lvích kostýmech namačkané se svými maminkami do velké klece na kolečkách.

Karneval v Limassolu

Zajímavé bylo také sledovat, kolik se v karnevalovém průvodu objevilo mužů převlečených za ženy. S největší pravděpodobností to byla jedna z nejoblíbenějších masek vůbec – muži mají v tento den jedinečnou možnost, vyzkoušet si, jaké to je být ženou, aniž by na ně někdo divně koukal. Z růžových sukýnek koukají chlupatá lýtka a nepřehlédnutelné jsou také vycpané hrudníky. Blonďatá paruka kontrastující s temně černým plnovousem je také pastvou pro oko. Samozřejmě v karnevalovém průvodu nechyběly ani masky kyperských politiků a velmi často se objevoval také portrét německé kancléřky Angely Merkelové, která se na Kypru velké oblibě nespíše netěší. Masek a převleků bylo tolik, že kdybych je měla všechny vyjmenovat, byl by celý článek jen o tom.

Karneval v Limassolu

Všichni křičí, zpívají, pískají na vše možné, rozhazují či vystřelují kolem sebe konfety nebo dokonce rozdávají bonbóny. Někdy máte to „štěstí“, že k vám někdo z průvodu přistoupí a obrátí vám na hlavu plný balíček barevných papírových ozdob, nebo vás vyzve k tanci. Všichni se smějí, baví se a dobrá nálada je opravdu nakažlivá. Samotný průvod byl doslova nekonečný, k závěru jsme si říkali, že už snad prošli všichni obyvatelé tohoto krásného středomořského ostrova, nebo že se průvod někde stáčí a vrací zpět a tak ti stejní lidé jdou už druhé kolo. Ale ne, bylo jich celkem okolo 15 tisíc!

Karneval v Limassolu

Z karnevalu odcházíme plni euforie, trošku nahluchlí z hlasité taneční hudby, ale s roztančenou náladou. Na karnevalu v Limassolu jsme strávili asi 3 hodiny a musím říct, že kdybych měla to štěstí a zase se někdy na Kypru ocitla v době jeho konání, určitě si jeho návštěvu nenechám ujít. Nedá se to srovnat s ničím, co slavíme u nás doma. Je to oslava plná energie a radosti a to i přesto, že ostrov v současné době trápí značná finanční krize. Kypřané však v tuto dobu veškeré problémy hází za hlavu a na starosti jim v den karnevalu rozhodně nezbývá čas.

Karneval v Limassolu

Masky se nesundávají ani po skončení karnevalového veselí, večer zábava pokračuje v místních klubech a barech, kde se tančí, jí a pije až do rána. Po rozdováděné neděli následuje Čisté pondělí (Green Monday), kdy začíná opravdový půst. Na Kypru však půst neznamená žádné hladovění či strádání. Nemělo by se konzumovat maso, vejce, některé mléčné výrobky a olej (ani ten olivový). Kypřané to však řeší tak, že ve velkém pojídají dary moře, které se za maso nepovažují. Stoly se tak během tohoto svátku prohýbají pod tíhou krevet, mušlí, chobotnic, sépií a dalších mořských plodů.

- jap –

Další články z Kypru:
Jarní Kypr vás okouzlí
Agia Napa – živé kyperské letovisko
Kyrenia – na severním pobřeží Kypru
Limassol – moderní letovisko a nekonečné pláže
Paphos – průzračné moře, písčité pláže a řada historických památek

 

 

Článek byl zobrazen 7 026 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko