Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kyrenia – na severním pobřeží Kypru

Na severním, tedy tureckém pobřeží Kypru, které není příliš zasaženo turistickým ruchem, se rozkládá příjemné pobřežní letovisko Kyrenia. Je ideální destinací pro všechny, kdo si chtějí užívat opravdu klidnou relaxační dovolenou u moře a přitom poznávat památky, které tento krásný středomořský ostrov nabízí.

Přestože je severní pobřeží Kypru oproti tomu jižnímu (řeckému) jen poměrně málo rozvinuté, letovisko Kyrenia láká návštěvníky na kvalitní hotely, četné zábavní podniky a skvělé restaurace nabízející typickou tureckou kuchyni. Samozřejmě nechybí krásné pláže, čisté moře, příjemné pobřežní promenády ani řada historických památek. Kyrenia je tím pravým místem pro všechny, kdo upřednostňují odpočinkovou dovolenou s povalováním na plážích, ale i pro dobrodružnější povahy, které si chtějí dovolenou okořenit poznáváním a turistikou. Okolí Kyrenie je obklopeno nádhernou neporušenou přírodou, která je skvělým cílem pro pěší i cyklistické výlety. Nejen zdejší pobřeží, ale i nedaleké pohoří je doslova protkáno turistickými trasami.

Kyrenia, Kypr

Pohoří Kyrenia, neboli Kyrenejské hory, zvedající se směrem do vnitrozemí, je vápencového původu a jeho nejvyšší horou je Kyparissovouno měřící 1024 metrů nad mořem. Jde o nejvyšší horu celé Severokyperské turecké republiky. Tato nadmořská výška je ideální i pro nepříliš trénované sportovce, kopce nejsou nijak strmé a dají se zvládnout pohodovou chůzí. Odměnou za vynaloženou námahu vám budou nádherné výhledy do okolní přírody. Pohořím Kyrenia prochází dokonce nejdelší horská stezka na Kypru, která měří okolo 240 kilometrů.

Kyrenia, Kypr

Kyrenia se může pochlubit několika křižáckými hrady, jako je například Kantara nebo St. Hilarion. Starý přístav chrání středověká hradní pevnost vystavěná na obranu města před nájezdy Arabů v 7. století. Hrad byl během staletí několikrát dobyt a přestavěn, jeho současná podoba pochází z roku 1489, kdy k němu přibyly obranné věže. Do pevnosti se vstupuje po mostě klenoucím se nad příkopem, jež byl až do 15. století naplněn vodou. Součástí hradního komplexu je i byzantský kostel a nachází se zde také hrobka osmanského admirála Sadik Pashi. Návštěvníci mají možnost prozkoumat nejen hradní věže, ale i rozsáhlá sklepení.

Kyrenia, Kypr

V pevnosti dnes sídlí Námořní muzeum, které rozhodně stojí za návštěvu. Nachází se v něm mnoho zajímavých exponátů, mezi nimiž je i vrak starověké lodi původem z 3. století před Kristem, který byl v roce 1967 vyzvednut z pobřežních vod nedaleko města. Vrak lodi je 15 metrů dlouhý a byl vyroben z jeruzalémské borovice. Vzhledem k tomu, že se historie této lodi datuje až do helénského období, jedná se pravděpodobně o nejstarší lodní vrak na světě. V muzeu si kromě lodi samotné můžete prohlédnout i část nákladu, který vezla – jde například o cca 400 ks amfor na víno, 29 mlýnských kamenů a další keramiku.

Samotné městečko Kyrenia je protkáno úzkými uličkami lemovanými četnými historickými budovami, které jsou plné krámků a obchůdků. Sem tam se objeví pozůstatky hradeb, nebo vykoukne část středověké věže. Přestože může Kyrenia přes den působit poněkud ospalým dojmem, s příchodem večera ožívá a zdejší restaurace, bary a zábavní podniky nabízí program až do časných ranních hodin. Přes den stojí za návštěvu také místní trh, kde nakoupíte čerstvou zeleninu a ovoce, rukodělné výrobky i netradiční suvenýry. V blízkém okolí letoviska se nachází množství zajímavých historických a architektonických památek. Například vysoko v horách je ukryto gotické opatství Bellapais ze 12. století. Tuto úžasnou stavbu zdobí klenby a sloupy, okolo se rozkládá udržovaný park.

Kyrenia, Kypr

Pláže v Kyrenii jsou opravdu nádherné, jsou tvořeny jemným pískem a ani během hlavní letní sezóny nebývají přeplněné. Nejznámější a nejnavštěvovanější pláží je asi kilometr dlouhá Acapulco Beach s pozvolným vstupem do vody. Moře zde bohužel kvůli poměrně silným spodním proudům není vhodné pro děti ani pro neplavce. K dispozici jsou zde lehátka, slunečníky i plážové bary nabízející osvěžení. Tato pláž je často vyhledávána milovníky windsurfingu. Asi 5 kilometrů od Kyrenie se rozkládá pláž Escape, která je dokonce považována za jednu z nejkrásnějších pláží na severním pobřeží Kypru. Je rovněž tvořena pískem a je ideální na relaxaci, opalování a pro plážové sporty. Kdo má zájem, může si pronajmout vodní skútr, kanoe nebo šlapadlo. Nabízí se také možnost půjčení potápěčského vybavení.

Pokud byste se rozhodli prozkoumat širší okolí Kyrenie, objevili byste například 16 km vzdálenou pláž Alagadi, která je známá také jako „želví pláž“. Do zdejšího písku totiž každé léto kladou želvy svá vejce. Alagadi je tvořena písčitými dunami, které pozvolna přecházejí až do moře. Kdo se do těchto míst vydá s malými dětmi, ocení hlavně pláže Sunset Beach a pláž Deniz Kizi s širokou nabídkou vodních sportů. Nejrušnější pláží v oblasti Kyrenie je Kervansaray Beach s bary, restauracemi a bohatým nočním životem.

- jap - 

Předchozí články z Kypru:
Limassol – moderní letovisko a nekonečné pláže  
Paphos – průzračné moře, písčité pláže a řada historických památek 
Svatba na Kypru 
Kalo Pascha - Velikonoce v Řecku a na Kypru 
Vánoce na Kypru 
Stopy slavných na Kypru 

Článek byl zobrazen 12 330 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko