Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jarní Kypr vás okouzlí

Podle pověsti se zde z pěny mořských vln zrodila bohyně krásy a lásky Afrodita. A rozhodně si nevybrala špatné místo - už na konci dubna je zde přes 25 stupňů a jaro je v plném rozpuku. Vítejte na Kypru, nejjižnějším evropském ostrově.

Kypr je vyhlášenou letní destinací - a není se co divit, například písečné pláže v Ayia Napě jsou nezapomenutelné. Jenže Kypr nabízí mnohem víc, než je průzračně čisté moře, upravené pláže nebo špičkové hotely. Zatímco v létě je na poznávání ostrova poněkud horko, jarní Kypr nabízí ty nejlepší podmínky, kdy se vydat za památkami i přírodními skvosty. Navíc se tu dá skvěle jezdit na kole nebo hrát golf!

Paphos - hrobky, Kypr
Foto: Paphos - hrobky

Paphos - perla ostrova

Nejhezčím městem ostrova je Paphos nacházející se na jihozápadním pobřeží. Za návštěvu tady stojí na seznamu UNESCO zapsané Hrobky králů nebo vyhlášené mozaiky. Kromě nich pak stojí za to dojít do přístavu se zachovalou pevností, která je přístupná. Naskýtá se z ní pohled na přístav, okolní pláže a také horní Paphos. I ten ostatně stojí za návštěvu, zvláště pak místní ovocný a zeleninový trh, na kterém místní farmáři prodávají své výpěstky. A vězte, že takové granátové jablko z místních sadů je opravdu skvělé.

A když už jsme se dostali k jídlu: proslulá kyperská kuchyně tvoří podstatný prvek dobře strávené dovolené a Kypr vás v tomto směru určitě nezklame. Tradičním pokrmem jsou tzv. meze , což znamená směsici všeho možného. Skládá se z několika chodů, které se skoro perou o místo na Vašem stole. Jsou tu delikátní omáčky, moussaka (mleté maso s opékanými lilky), koupepia (plněné vinné listy) a mnohé další, vše doprovázeno místním pivem nebo výbornými kyperskými víny.

Proslulé je tzv. likérové víno produkované klášterními mnichy - Commandaria. Krásným zážitkem se může stát také návštěva některé z mnoha malebných vinic, vinařských závodů, muzea vinařství či jen ochutnávka vína v tradiční řecké taverně. Vinice se nacházejí téměř na celém území Kypru, ty nejvyhlášenější ale najdete v pohoří Troodos, kde se rovněž mezi kopci nalézá nejvyhlášenější místní klášter - Kykkos. Rozhodně si jeho návštěvu nenechte ujít, o hodně byste přišli.

zátoka Petra tou Romiou, Kypr
Foto: zátoka Petra tou Romiou

Na Kypru se jezdí vlevo, nicméně pokud vás tato informace neodradí, půjčete si na pár dní auto a toulejte se tímto třetím největším ostrovem Středomoří. Zvlášť teď na jaře to tu krásně voní, ve vzduchu je cítit moře a květy i divoce rostoucí bylinky.

Mimochodem, pokud máte šanci, vydejte se na ostrov v době, kdy místní slaví. Největší oslavou jsou přitom pravoslavné Velikonoce. Po celý týden se každý večer konají mše trvající až do půlnoci. Na Velký pátek (letos vychází na 3. květen) je z kostela symbolicky vynášeno Kristovo tělo pokryté tisíci květinami. 

Smuteční procesí prochází celou vesnicí nebo městem. Při půlnoční mši ze soboty na neděli farář zvěstuje, že Kristus vstal z mrtvých (Christos Anésti), na což se odpovídá Alithos Anésti (skutečně vstal z mrtvých). Lidé radostně tlučou do lavic, přejí si navzájem a ťukají špičkami načerveno obarvených vajec o sebe. Komu se vajíčko nerozbije, bude mít po celý rok štěstí. Vajíčka barví jen na červeno, jako symbol Kristovy krve, a to speciálním kořenem nazvaným rizari. 

Kypr - místní zvyky
Foto: Kypr - místní zvyky

Podobně jako u nás se na Kypru traduje, že o Velikonocích by měl mít každý něco nového na sebe. Pro děti to povětšinou znamená nové boty a obligátní velikonoční svíce, dnes je běžné se bohatě obdarovávat podobně jako na Vánoce.

V zemi, kde je více než 90% obyvatel věřících, mají Velikonoce mnohem duchovnější charakter než u nás. Po celý týden se každý den konají mše. V pátek vše vrcholí. Z kostela je vynášeno Kristovo tělo, světla kolem kostela jsou zahalena do černého plátna, smutečně zvoní zvony.

Pro děti Velikonoce znamenají především dva týdny prázdnin (týden před Velikonocemi a týden po nich), které stejně tak jako Velikonoce nemají pevný termín. A ještě jednu zvláštnost mají řecké Velikonoce. Neodmyslitelně k nim patří lampionové průvody.

A co a Kypřané na Velikonoce připravují a jedí?

Ve čtvrtek začíná většina domácích hospodyněk s velikonočním pečením flaounes, což je druh sýrového koláče, který má svůj původ právě na Kypru. Skládá se z  nastrouhaného sýru, vajíček a mátové náplně, který je vytvarován do trojúhelníkového a čtvercového tvaru. Koulouria jsou zase máslové koláčky z mléka, koření a s trochou cukru a Tyropites - bochníky s kousky přidaného sýru, které jsou vyválené v  sezamových semínkách. Tradičním pokrmem na Velký pátek je Faki Xidati, což je octovo-čočková polévka. Traduje se totiž, že Kristus, když požádal o vodu na své cestě, dostal ocet místo vody.

Kypr - mandlovníky, Kypr
Foto: Kypr - mandlovníky

V neděli ráno chodí většina lidí do kostela kolem 11. hodiny, hned poté jdou domů na slavnostní oběd, kde se jí jehněčí maso na rožni a polévka Majiritsu z jehněčích vnitřností. Samozřejmostí je také mazanec/buchta se zapečenými obarvenými vejci a další kulinářské speciality.

Všude je veselo, popíjí se ouzo, hraje hudba, u které se pak při dobrém jídle a pití sedí i několik hodin… Řekové si umějí svátky vychutnat a radovat se. Prostě zapomenou na starosti, odpustí si případné křivdy, tančí a zpívají, slaví setkání se svými blízkými a přáteli, chlubí se svými dětmi a jsou šťastní. Právě tyto chvíle vytvářejí a upevňují tradiční řeckou rodinnou soudržnost.

Nejen po velikonočním hodování přijde vhod sport. Kromě plavání (moře má na začátku května zhruba 21 stupňů) se nabízí pěší túry nebo jízda na kole. Méně zdatní se mohou toulat při mořském pobřeží, ti ostatní ale zamíří do hornatého vnitrozemí. Stále více návštěvníků ale volí ještě jednu alternativu, totiž golf. Na Kypru je hned několik vyhlášených golfových hřišť.

Kypr má zkrátka co nabídnout po celý rok. Pokud ale máte rádi aktivní dovolenou, vsaďte na některý z jarních termínů, nebudete litovat. Navíc ceny jsou v tomto období mnohem nižší než v hlavní sezóně.

Paphos - Coral Bay, Kypr
Foto: Paphos - Coral Bay

Zájezdy na jarní Kypr pořádá CK Venus Trade and Tours (VTT) z Prahy, www.vtt.cz 

- PR článek -

 

Článek byl zobrazen 4 353 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko