Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Paphos – průzračné moře, písčité pláže a řada historických památek

Paphos je jedním z nejkrásnějších letovisek na Kypru. Leží v jižní, tedy řecké části ostrova a uchovává si atmosféru starobylé kyperské kultury. Toto kouzelné městečko nabízí koupání v průzračném moři, písčité pláže, překrásnou přírodu i řadu historických památek. Kromě toho je poseto stylovými tavernami a obchody a oplývá také bohatým nočním životem.

Příjemné, přátelské a starobylé městečko Paphos se rozkládá na jihozápadním pobřeží Kypru. Podle pověsti se nedaleko něj vynořila z pěnivých mořských vln bohyně lásky a krásy Afrodita. Mystické místo, kde se tak stalo, se dnes nazývá Petra tou Romiou (Řekova skála) a patří k hojně navštěvovaným atrakcím v okolí Paphosu. Paphos si jako jedno z mála kyperských měst dokázalo zachovat svou původní identitu a nepodlehlo rychlé turistické výstavbě. Celé město je díky velkému počtu památek, které se podařilo dochovat, zapsáno na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.


Foto: stará pevnost

Mezi nejnavštěvovanější místa Paphosu patří rozsáhlé naleziště antických vykopávek v části Nea Paphos, neboli Kato Paphos. Samotné historické centrum města tvoří komplexy Agora a Asklepion. Za zmínku stojí architektonické památky jako Aionův dům nebo Theseusova vila. Významnou paphosskou památkou je rovněž sbírka barevných mozaik umístěných v tzv. Dionýsově vile. Sbírka se nazývá Paphosské mozaiky. Z pozdější doby se dochovaly zbytky pevnosti Santa Kolones Fortress z 12. století. Dále je možné v této lokalitě vidět Odeon s kostelem i malebným přístavem, křesťanské katakomby ukryté v hoře Fabrica a spoustu dalších památek. Milovníci historie a umění by neměli vynechat návštěvu paphosských muzeí. Nachází se zde Byzantské muzeum, Etnografické muzeum, ale nejvíce navštěvované je Archeologické muzeum, které vystavuje sbírky výrobků ze skla, mince, keramika, sošky a další předměty pocházející z období neolitu až po 18. století.

Paphos láká nejen na své památky a zajímavosti z historie, ale především na krásnou přírodu a jedinečné možnosti rekreace. Pláží je zde hned několik, návštěvník si tak může vybrat, jestli bude relaxovat na písečné nebo kamenité pláži. Přímo z Paphosu je snadno přístupná 100 m dlouhá Agios Georgios Beach. Tou nejnavštěvovanější pláží v oblasti je 12 km vzdálená, jemně písčitá pláž Coral Bay, která nabízí veškerý komfort a klid. Navíc je také ideální pro provozování nejrůznějších plážových a vodních sportů. Velké oblibě se těší i oblázková pláž u Petra tou Romiou, která je omývaná křišťálově čistým mořem. 

Ve vzdálenosti asi 25 km směrem na sever od města se nachází krásná písečná Lara Beach, která lemuje zdejší záliv. Pláž je významná tím, že na ní každoročně hnízdí karety obrovské, které jsou celosvětově chráněné. Z důvodů velké koncentrace návštěvníků v těchto místech se každé léto, již od roku 1978, o nakladená vajíčka v písku starají ochránci přírody. Na pláži jsou tak k vidění četné drátěné klece. Všechny pláže v okolí Paphosu jsou snadno dostupné autobusem, který v pravidelných intervalech vyjíždí z městečka. Další možností, jak si užít vodních radovánek, je návštěva vodního parku Afrodite, který se nachází přímo v Paphosu.

Mořské hlubiny v okolí Paphosu lákají potápěče, zejména pak ty, kteří si oblíbili potápění za lodními vraky. Ve zdejších vodách se v hloubce 11 m nachází například vrak libanonské nákladní lodě Vera K, která zde uvízla v roce 1972. Ve stejné hloubce leží také další vrak s názvem Achilleas. Tato řecká loď u zdejšího pobřeží v roce 1975 z nevysvětlitelných důvodů explodovala. Nejnovějším vrakem je ruská loď White Star, která ztroskotala v roce 2007. Co se týče ubytovacích možností, nabízí se v Paphosu pestrá škála nových nebo nově opravených hotelů různých cenových kategorií. Vysoký evropský standard poskytovaných služeb je pak samozřejmostí.

Paphos má také velmi atraktivní okolí. Pouhé dva kilometry severně od přístavu v Paphosu se u městečka Ktima nachází hrobky králů. Toto významné archeologické naleziště nazývané Tombs of the Kings leží u pobřeží moře a ukrývá více než stovku hrobek. Hrobky pochází z období od 3. století před Kristem do 3. století po Kristu. Uloženi zde však nejsou jen králové, ale také členové ptolemaiovské aristokracie. V útrobách mnoha hrobek jsou k vidění nádherné sloupy, které zabraňují propadu stropů. Hrobky jsou volně přístupné, do areálu se však platí vstupné. Východně od letoviska Paphos se nachází také krásná udržovaná botanická zahrada. Příjemným zpestřením dovolené může být rovněž prohlídka ptačího a zvířecího parku Paphos Bird and Animal Park, který se nachází v oblasti Peyia.


Foto: hrobky králů

Přibližně 10 km severně od Paphosu je v horách, ve výšce 612 metrů nad mořem, ukrytý klášter Ayios Neophyptos. Byl pojmenován po mnichovi Neophytovi, který se rozhodl žít v ústraní, a proto utekl do hor. V horách si pak ve skále vykopal jeskyni, kde žil a studoval teologii. Klášter, který byl následně vystavěn v blízkosti jeho jeskyně, po něm získal jméno. Neophyt vycházel z jeskyně pouze na nedělní kázání, která v klášteře vedl. Tento klášter je dnes přístupný turistům, kteří se mohou pokochat nádhernými freskami umístěnými v malé klášterní kapli.

- jap -

Předchozí články z Kypru
Svatba na Kypru
Kalo Pascha - Velikonoce v Řecku a na Kypru
Vánoce na Kypru
Stopy slavných na Kypru
Výlety z kyperského pobřeží
Kypr - ostrov návratů

Článek byl zobrazen 14 665 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko