Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Stopy slavných na Kypru

Kypr je díky dlouho trvajícímu létu a písečným plážím oblíbenou destinací. Každoročně tam směřují tisíce turistů včetně Čechů. Pojďme si připomenout pár jmen z historie, se kterými se zde můžete setkat nebo je i cíleně vyhledávat, pokud vás přestane bavit koupání v moři a relaxace na hotelovém lehátku.

Začněme ještě před naším letopočtem osobností, která se přímo na Kypru narodila. Jedná se o Zénóna z Kitia, filozofa - zakladatele významné stoické školy. Jeho bustu (v blízkosti přírodovědeckého muzea) i sochu (na Evropském náměstí u přístavu) naleznete v Larnace, která  měla ve starověku název Kition.

Zénón se tady narodil asi r. 336 př. Kr. a stal se obchodníkem jako jeho otec. Protože ale díky lodnímu neštěstí o vše přišel, odešel velice brzy do Atén a začal se zabývat filozofií.  Roku 308 př. Kr. otevřel vlastní školu, která své jméno odvodila od sloupořadí (stoa-sloup) lemující antická náměstí, kde debatovali učenci a filosofové. Podle stoiků by se člověk měl snažit o ctnostný život, kterého lze dosáhnout rozumností, uměřeností, spravedlností a statečností. Se vším ostatním, čímž je myšleno např. bohatství, postavení, sláva, ale také zdraví, se člověk musí smířit. Mimo jiné z této školy vzešly nauky, které měly veliký vliv na socialismus. Stoici byli první, kdo hlásali, že všichni lidé jsou si rovni.

V počátcích křesťanství na ostrově šířili novou víru i nejbližší „spolupracovníci“ Ježíše Krista. Kypr při své první misijní pouti navštívil svatý Pavel. Prošel celý ostrov až do Pafosu, kde vám dnes ukážou sloup, u kterého byl údajně připoután a bičován.

Pavla provázel na Kypru též svatý Barnabáš a jeho bratranec svatý Marek, oba původně rodáci z Kypru. Právě v domě, který Markova matka Marie zdědila v Jeruzalémě, se scházeli Ježíšovi učedníci. Uskutečnila se tam i poslední večeře. Při misijní cestě se Marek staral Pavlovi a Barnabášovi o hmotné záležitosti. Když se dostali až do Pamfýlie (dnešní Turecko), rozhodl se Marek opustit je. Po nějakém čase Pavel chtěl, aby ho Barnabáš doprovázel na jeho další cestě. Barnabáš chtěl sebou vzít opět i Marka, s čímž Pavel nesouhlasil, protože se předtím v Pamfýlii odloučili. Barnabáš nakonec Pavla opustil a spolu s Markem se vydal lodí zpět na Kypr. V roce 61 tady byl po nelidském týrání ukamenován. Barnabášovy pozůstatky se našly v roce 488 v hrobce kláštera sv. Barnabáše v Salamis (dnešní turecký Severní Kypr). Tradičně je považován za zakladatele kyperské církve a je uctíván jako patron Kypru. Marek po smrti Barnabáše odcestoval do Říma a napsal tu své evangelium, kde tlumočil slova svatého Petra, která od něj slyšel v kázáních i důvěrných rozmluvách. Jeho konkrétní a stručné evangelium patří k nejméně formálním v Bibli, bylo pravděpodobně zaznamenáno jako první (kolem roku 67).

Larnaka je svázána s osobností svatého Lazara, kterého Ježíš zázračně vzkřísil z mrtvých. Kostel Agios Lazaros tady nechal vystavět v roce 900 byzantský císař Lev VI. Moudrý přímo nad prázdným Lazarovým hrobem

V Larnace, respektive v tehdejším Kitiu, prý Lazar prožil třicet let svého „druhého života", to znamená života po svém vzkříšení a zmrtvýchvstání. Podle pověsti se zde stal prvním knězem (někdy bývá uváděno, že zde byl dokonce biskupem) a na svých četných poutích ostrovem šířil křesťanství mezi obyvatelstvem.

Protože je Kypr ostrovem dvou náboženství, najdeme zde i významné islámské posvátné místo - mešitu Hala Sultan Tekke, ležící na Slaném jezeře u Larnaky.

Jedná se o hrob Umm Haram, tety proroka Mohameda, někdy se též uvádí jako Mohamedova pěstounka či ošetřovatelka. Byla ženou místodržícího z Palestiny a doprovázela manžela při dobyvatelském tažení na Kypr v roce 647. Zlomila si tady vaz po pádu z muly (kříženec klisny s oslem). Její hrob tvoří tři ohromné kamenné desky, které sem podle legendy připluly po moři v noci po jejím úmrtí z Jeruzaléma. Hala Sultan Tekke je nejvýznamnější islámské poutní místo po Mecce a Medině.

S třetí křižáckou výpravou se dostal na Kypr anglický král Richard Lví srdce. V mládí byl silně ovlivněn kultem rytířství. Už brzy po své korunovaci (3. září 1189) vytáhl Richard na křížovou výpravu do Svaté země. Na Sicílii, kde přezimoval kvůli nepřízni počasí, se k němu připojila budoucí manželka – navarrská princezna Berengaria (Navarra je dnes součástí Španělska). Když pak v dubnu 1191 anglické lodě vypluly ze Sicílie, díky špatnému počasí se flotila rozpadla, mnohé lodě se potopily.

Sám Richard zamířil nejprve na Krétu a poté zakotvil na Rhodu. Na jedné z lodí, které byly zahnány na Kypr, byla i Richardova sestra a snoubenka. Kypr byl v té době byzantskou provincií, fakticky mu ale vládl Izák Komnenos, který se prohlásil nezávislým kyperským císařem. Mnohé anglické trosečníky, kteří přistáli na ostrově, dal okamžitě uvěznit a lodě vydrancoval. Kapitán lodě, na níž cestovala Johana s Berengarií, zakotvil v Limassolské zátoce a požádal Komnena o zásoby, ten ale jakoukoliv pomoc odmítl a zakázal posádce se vylodit. O několik dnů později vzal Richard útokem přístav Limassol, který okamžitě kapituloval, a Izáka odtud vypudil. 12. května se Richard jako dvaatřicetiletý s Berengarií oženil na hradě v Limassolu, čímž se stala anglickou královnou.

Na hradě je dnes místěno muzeum středověku. Během května křižáci ovládli celý ostrov. Poté se novomanželé vydali na vítězné tažení do Svaté země. Richard zde mj. určil, kdo bude právoplatným králem Jeruzaléma (Konrád z Mentferratu). Poraženému v boji o tento titul - Guyovi z Lusignanu navrhl, aby se stal králem Kypru.

A jedna zajímavost na závěr: Richard svůj přídomek „Lví srdce“ nezískal jako ocenění svých udatných činů, ale byl mu přidělen až po jeho smrti. Při balzamování jeho mrtvého těla se totiž zjistilo, že Richardovo srdce má abnormální míry - tedy lví srdce.

Pobyty na Kypru s možností výletů či půjčení auta vám zajistí CK Blue Sky Travel.

- PR článek -

Blue Sky Travel
Na Perštýně 1
110 00  Praha 1
Tel: 220 220 210

sales@blueskytravel.cz
www.blueskytravel.cz

Předchozí článek o Kypru:
Výlety z kyperského pobřeží

Článek byl zobrazen 5 572 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko