Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Agia Napa – živé kyperské letovisko

Jedním z nejoblíbenějších a tedy i nejnavštěvovanějších letovisek na Kypru je Agia Napa (Ayia Napa) rozkládající se na jihovýchodním pobřeží ostrova. Lidé sem přijíždějí za krásnými písečnými plážemi, průzračně čistým a teplým mořem i pestrou nabídkou sportovního a kulturního vyžití.

Doporučujeme: ZÁJEZDY NA KYPR NA SVĚTADÍLECH

V místech, kde se dnes nachází živé letovisko Agia Napa, se v minulosti rozkládala jen malá osada Ayia Napa. Byla pojmenována podle místního kláštera z 16. století, který byl postaven Benátčany jako místo pro uložení prastaré ikony zobrazující Pannu Marii. Podle dávné kyperské pověsti se Panna Marie zjevila jednomu lovci pronásledujícímu svou kořist na tomto (v té době ještě neprobádaném) územím Kypru. Na památku této události byl v místě zjevení vystavěn klášter, v němž je ikona dodnes uchována a pečlivě opatrována. Až do roku 1790 byli mniši zdejšího kláštera jedinými obyvateli osady Ayia Napa. Následně se sem z řecké Soluně přistěhovala skupinka asi 20 lidí, kteří se stali zdejšími prvními civilními občany. 

V polovině 20. století začali do Agia Napa přijíždět turisté a tak se postupně začalo městečko proměňovat. Po dlouhou dobu bylo známé jako klidná dovolenková destinace, kterou vyhledávaly především rodiny s dětmi. V posledním desetiletí se však tvář letoviska razantně proměnila a v současnosti je Agia Napa hlavním centrem dovolené a zábavy na Kypru. Každoročně sem přijíždějí davy turistů a letovisko si oblíbili zejména mladí lidé, které sem láká neutichající denní i noční život a bujaré plážové párty. Zvyšující se počty turistů si vynutily výstavbu nových ubytovacích kapacit a také nespočet restaurací, barů, kaváren a nočních podniků. Agia Napa se dnes rozprostírá v délce několika kilometrů podél jihovýchodního pobřeží.

Letovisko Agia Napa je tvořeno malebným centrem a rekreačními oblastmi s hotelovou zástavbou. Přímo v centru městečka najdete spoustu zábavních podniků, ale také restaurační zařízení a obchody. V Agia Napa se nachází údajně ty nejlepší, ale také nejdražší podniky na celém Kypru. Pokud nepatříte k vyznavačům bujarého nočního veselí, máte spoustu možností, jak mu uniknout. Mimo centrum letoviska se nachází klidnější zóny, které potěší především rodiny s dětmi nebo seniory. Agia Napa vychází vstříc i těm, kdo rádi nakupují suvenýry. Čeká zde na ně široká nabídka ručně vyráběných předmětů, ale samozřejmě nechybí ani obchody s potravinami a běžnými denními potřebami.

Milovníci historie a památek budou moci nedaleko hlavního náměstí obdivovat již zmiňovaný klášter z roku 1530. Klášter obklopují vysoké hradby a uprostřed malého nádvoří stojí kašna zastřešená kopulí. Vstupné se do kláštera neplatí. Z Agia Napa máte možnost se autem nebo na kole vydat na prohlídku dalších historických památek nebo archeologických nalezišť v okolí. Nedaleko za městem byl vybudován akvapark nazývaný Water World, který je otevřen pouze během letní turistické sezóny.

Zásluhu na oblíbenosti letoviska má samozřejmě také nádherná příroda zastoupená množstvím pláží, tyrkysovými vodami Středozemního moře a krásnou středozemní vegetací. Letovisko Agia Napa je celosvětově vyhlášené svými krásnými písečnými plážemi, které se pyšní Modrou vlajkou Evropské unie. Ta je jim udělována každoročně za čistotu a dobré služby. Pláží v Agia Napa najdeme hned několik. Tou nejnavštěvovanější a nejoblíbenější je Nissi Beach tvořená jemným bílým pískem a lemovaná zelení. Pláž byla pojmenována po stejnojmenném ostrůvku ležícím nedaleko pobřeží, na nějž je možné při odlivu dojít po mořském dně. Přestože se nachází asi 3 kilometry od centra města, vydává se právě na ni většina návštěvníků. Tato 500 metrů dlouhá pláž, kterou doplňují úchvatné skalnaté scenérie, se pozvolna svažuje do teplé mořské vody. Nechybí zde veškeré turistické služby včetně lehátek, slunečníků a občerstvení.

Na pláži je možné využít široké nabídky vodních sportů, nabízí se jízda na vodních lyžích, potápění, paragliding, windsurfing a pronájem šlapadel. Pro odvážné jsou k dispozici také dvě věže na bungee dumping, těm klidnějším vystačí prostory pro beach volejbal. Pláž ovšem vyhledávají nejen milovníci vodních sportů, opalování a lenošení, ale také mladí lidé toužící po nočních plážových diskotékách, které se na ní v letních měsících pravidelně konají. Nissi Beach se stala populární díky přímým hudebním přenosům, které v roce 2002 odvysílalo nejposlouchanější britské rádio BBC1. A ještě jednou zajímavostí se může Nissi Beach pochlubit. V roce 2005 na jejím západním konci archeologové objevili pozůstatky pravěkého ohniště, jehož stáří je odhadováno na 12 tisíc let. Díky tomuto objevu je pravděpodobné, že oblast Agia Napa patří k nejstarším trvale obydleným územím na Kypru.

Další neméně oblíbenou pláží v Agia Napa je Harbour Beach, známá také pod názvem Limanaki nebo Pantahou. Oproti Nissi působí mnohem klidněji a mezi návštěvníky převládají rodiny s dětmi. Jde pravděpodobně o nejdelší pláž na celém Kypru. Krásná a opravdu poklidná je pláž New Golden Bay nazývaná také Lanta či Landa. Kromě klidu a pohody zde najdete i středisko vodních sportů s půjčovnou vodních skútrů, kajaků a šlapadel.

Dovolenou v Agia Napa si můžete obohatit výletem do přírodního parku Mys Greco, který se nachází asi 10 minut jízdy od letoviska. Najdete zde krásnou a neporušenou přírodu a budete se moci kochat nádhernými výhledy na moře z vysokých skalních výběžků. Kyperští rybáři tvrdí, že Cape Greco je domovem mořské příšery nazývané To Filiko Teras, což by se dalo přeložit jako „přátelská příšera“. Ještě nikdy nikomu neublížila, ale rybáři jsou o její existenci přesvědčeni proto, že čas od času vytáhnou z vody potrhané sítě. Mnoho z nich by dalo dokonce ruku do ohně, že příšeru už na vodě viděli, ovšem existenci tohoto tvora se zatím nepodařilo prokázat. 

- jap - 

Předchozí články z Kypru
Limassol – moderní letovisko a nekonečné pláže 
Paphos – průzračné moře, písčité pláže a řada historických památek 
Svatba na Kypru 
Kalo Pascha - Velikonoce v Řecku a na Kypru 
Vánoce na Kypru 
Stopy slavných na Kypru 

Článek byl zobrazen 8 189 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko