Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Petra tou Romiou – kde je schován Afroditin elixír mládí

Chtěli byste se koupat v místech, kde se podle řecké mytologie z mořské pěny zrodila bohyně lásky a krásy Afrodita? Vydejte se na Kypr a navštivte zátoku Petra tou Romiou, kde si užijete nejen báječného koupání, ale možná si odtud odnesete „pojistku“ na věčnou lásku, nebo během jediného dne omládnete o několik let. Chcete vědět, jak na to?

Chtěli byste se koupat v místech, kde se podle řecké mytologie z mořské pěny zrodila bohyně lásky a krásy Afrodita? Vydejte se na Kypr a navštivte zátoku Petra tou Romiou, kde si užijete nejen báječného koupání, ale možná si odtud odnesete „pojistku“ na věčnou lásku, nebo během jediného dne omládnete o několik let. Chcete vědět, jak na to?

Petra tou Romiou

Zátoka Petra tou Romiou se nachází v jihozápadní části Kypru, nedaleko města Pafos a její název by se doslovně dal přeložit jako Římanova skála. Často se však chybně uvádí překlad Řekova skála. Podle pověsti je však tato zátoka místem, kde po svém zrození vystoupila na zemský břeh bohyně Afrodita. Její zrození však příliš romanticky popisováno není. Řecký básník Hésiodos uvádí, že Afrodita vznikla poté, co byl bohu nebe Uranovi jeho vlastním synem Kronosem pomocí ocelového srpu uříznut pohlavní úd a vhozen do moře. Uranovy genitálie následně oplodnily mořskou pěnu a Afrodita byla na světě. 

Ať už za zrozením Afrodity stojí cokoliv, je více než jasné, že krásnější místo si snad ani nemohla vybrat. Petra tou Romiou má jedinečnou atmosféru, z okolních skal se vám naskytnou jedinečné výhledy na pláž i skaliska vynořující se z moře. Kult bohyně Afrodity byl na Kypru údajně natolik silný, že se jej nepodařilo vymýtit ani křesťanům a tak se ve středověku začalo mluvit o tom, že skaliska, která jsou v těchto místech rozeseta v moři, jsou připomínkou boje Kypřanů proti Saracénům. Balvany do moře údajně naházel jeden řecký mladík (odtud Řekova skála) a zahnal tak všechny nepřátele. Kameny zde jakožto němí svědci této události stojí dodnes. 

Petra tou Romiou

Jeden z těchto kamenů viditelných přímo z pláže je dnes přesto stále nazýván Afroditina skála. Má o poznání tmavší barvu, než skály ostatní a je nadějí pro všechny ženy, které by si rády zajistily věčnou krásu a mládí. Říká se, že která tento kámen sedmkrát (někdy je uváděno až desetkrát) obeplave kolem dokola, probudí se druhý den o deset let mladší. Tato povídačka už bohužel stála několik krásychtivých žen život. V oblasti, kde se skála nachází, jsou totiž nebezpečné spodní proudy a tak se v současnosti turistům rozhodně nedoporučuje, aby zkoušeli, jestli je na oné pověsti něco pravdy. 

Asi aby bylo zabráněno dalším nehodám, začala se uchytávat historka, že se stačí ve zdejší vodě vykoupat a účinek bude úplně stejný – omládnete o 10 let. Pokud v Petra tou Romiou jen smočíte nohy, budete mladší o jeden rok. Ve zdejším teplém Středozemním moři je možné si tuto omlazující kúru dopřávat téměř po celý rok. Až do poloviny prosince se teplota vody pohybuje na příjemných 20 stupních Celsia. V prvních třech měsících roku je pak podstatně chladnější.

Petra tou Romiou

Tím prvním, co vás v zátoce Petra tou Romiou možná zaujme, je poměrně velký počet lidí bezcílně bloumající tam a zpět po pláži. Vypadají jako by snad něco ztratili, protože jsou přikrčení až k zemi a pohled mají upřený na oblázky, z nichž je tato jedinečná pláž tvořena. Nehledají ani ztracenou náušnici ani mušličky, ale kámen ve tvaru srdce. Protože pokud zde takový najdou, údajně společně s ním najdou také svou osudovou lásku. Ti nezadaní to mají snadné, stačí jim takový kámen najít a pak už jen čekat, až se ten pravý, či ta pravá objeví. Ale ti, kdo již nějakého partnera mají, tak pro ně to nalezením kamínku nekončí. Pokud si chtějí stávající lásku udržet navěky, musí si kamínek dát na další noc pod polštář a pak se jim ještě o jejich vyvoleném musí zdát. Jedině tak se „nastartuje“ magická moc kamínku a zajistí jim věčnou lásku. Takže je třeba dávat dobrý pozor na to, o kom se vám v noci bude zdát!

Petra tou Romiou

Občas se někomu kámen ve tvaru srdce objevit opravdu podaří, ale většinou fantazie zapracuje natolik, že člověk ono srdíčko vidí už úplně v každém kameni. A tak se nenajde snad nikdo, kdo by z Afroditiny pláže odcházel bez nějakého toho přírodního suvenýru. Jelikož se tato historka o věčné lásce vykládá snad všem turistům, kteří na Kypr zavítají, není se tak čemu divit, že si výlet na Petra tou Romiou nechá ujít jen málokdo. A jelikož během hlavní sezóny navštíví pláž denně hned několik turisty plně obsazených autobusů, tak nezbývá než doufat, že se nebudou muset jednou kamínky na pláž kvůli jejich nedostatku dovážet. Zatím se o jejich pravidelné doplňování stará příliv.

- jap - 

Informace o letoviskách a městech na Kypru

Další články z Kypru:
Lefkara – za nejkrásnějšími výšivkami Kypru
Karneval v Limassolu, aneb když Kypr tančí
Jarní Kypr vás okouzlí
Agia Napa – živé kyperské letovisko
Kyrenia – na severním pobřeží Kypru

Článek byl zobrazen 10 336 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko