Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kyperská gastronomie – když se jídlo stane zážitkem

Říká se, že všechno má své meze, ale ty kyperské „meze“ snad žádné hranice nemají. Jde o rozsáhlé menu, kdy je hostům v tavernách servírováno hned několik chodů za sebou a samotné jídlo se stává zážitkem. Tento článek tak potěší především milovníky dobrého jídla. I když „dobrého“ je možná slabé slovo, lepší by bylo napsat výtečného!

Pokud se chystáte strávit letošní dovolenou na Kypru, určitě byste se neměli omezit na konzumaci jídel v hotelových restauracích, ale vyrazit i do ulic a navštívit některou z místních taveren. V hotelích vám totiž ve většině případů naservírují mezinárodní kuchyni, která je uzpůsobena tak, aby chutnala turistům, ale málokdy máte možnost ochutnat ten pravý Kypr. Jestli patříte k těm, kdo rádi poznávají nové věci, v tomto případě i nové chutě a vůně, určitě vyrazte do některé z kyperských taveren a objednejte si „meze“. Můžete tak během jednoho oběda či večeře ochutnat téměř všechny speciality, které Kypr nabízí.

Asi není lepší způsob, jak se seznámit s pravou kyperskou kuchyní, která je výrazně ovlivněna kuchyní řeckou, tureckou a také anglickou, než právě ochutnávka meze. Při tomto tradičním způsobu podávání pokrmů je vám servírováno v poměrně rychlém sledu několik pokrmů a jedna specialita střídá druhou. Běžně se na stůl předkládá asi deset jídel, ale setkat se můžete i s patnácti až dvaceti chody, každý si tak může vybrat to, na co má chuť. Horší ale je, když jídla neznáte a chcete ochutnat úplně všechno! To samozřejmě můžete, pokud to zvládnete. V takovém případě je dobré mít u stolu někoho, kdo už se v kyperské gastronomii trochu vyzná a řekne vám, co vlastně jíte. Však nejčastější otázkou u stolu bývá „A co je tohle?“. 

Na meze je dobré se vydat s lidmi, kteří mají opravdu apetit a rozhodně nejsou svázáni žádnou dietou. Při podávání meze se obsluha, ale vlastně i hosté, vždy potýkají se stejným problémem – jídlo není kam dát. Je tak třeba rychle vyprazdňovat dříve donesené talířky, aby byly ty další kam položit. Pokud se ptáte, jaké dobroty konkrétně jsou v meze zahrnuty, tak je třeba říct, že se v každé taverně můžete setkat s trošku jinou skladbou jídel. Ale ty základní pokrmy jsou většinou všude stejné. Některé restaurace nabízí také speciální meze masové (meat meze) či rybí (fish meze). Aby vám je připravili, musíte být na to alespoň dva, nejlepší je samozřejmě hodovat ve větší skupině, kde se fakt, že jste to vzdali, snadněji maskuje. Tento gurmánský zážitek vás vyjde asi na 15 - 20 euro, rybí meze bývají o něco dražší.

Na co se tedy můžete těšit?

Start – začínáme salátem

Když jsem byla na meze poprvé a nevěděla jsem, co mě čeká, pustila jsem se s velkou chutí do prvního chodu, kterým bývá vždy zeleninový salát podávaný s opékaným bílým chlebem nebo pitou. Salát je v teplém kyperském podnebí velmi osvěžující záležitostí. Skládá se z tradičních ingrediencí, jako jsou rajčata, okurka, paprika, ledový salát, výtečná nasládlá cibule, olivy, olivový olej a ovčí sýr. Ale že je vlastně určen jen k tomu, aby nastartoval trávení a připravil vás na další příděl jídla, jsem zjistila pozdě. Udělala jsem tak tu zásadní chybu, že jsem si jím hned ze začátku zabrala příliš místa v žaludku. Poučení pro příště – ale když on byl tak dobrý!

Na stole přistály malé mističky

Téměř ve stejnou dobu jako zeleninový salát se objevují na stole malé mističky naplněné nejrůznějšími pomazánkami a omáčkami, ale také černými a zelenými olivami. Mezi těmito dobrůtkami najdete tradiční řecké tzatziki, dále omáčku z jiker nazývanou taramosalata (údajně hodně tučná, ale výborná!), sezamový krém tahini a nechybí ani zvláštně česnekem ochucená bramborová kaše. Abych nezapomněla, na stole nikdy nechybí ani půlky či čtvrtky citronu, kterým si Kypřané pokapávají snad každé jídlo. Dávají jej do salátu, na chleba, na maso, ryby i mořské plody a dělají to z jednoho prostého důvodu – citron totiž pomáhá s trávením.

V žaludku je ještě místa dost, pokračujeme dále

Po těchto lehkých předkrmech následují už trošku sytější pokrmy, mezi nimiž musím jako první vyzdvihnout vynikající slaný sýr halloumi. Jde o kyperský národní sýr pyšnící se tisíciletou tradicí, který je vyráběn ze směsi kravského, ovčího a kozího mléka s přidáním máty. Halloumi je grilovací sýr a při meze se grilovaný také podává, ale skvěle chutná i tepelně nezpracovaný. Má pevnou konzistenci a ani při zahřátí se nijak neroztéká. Právě tento sýr patří mezi nejčastější suvenýry, které si turisté z Kypru přivážejí. 

Další dobrotou spadající pod předkrmy jsou vinné listy plněné rýží a zeleninou, které mají lehce nakyslou chuť, plátky uzeného masa, míchaná vajíčka se zeleným listem, zapečené žampiony, závitky s listového těsta plněné sýrem a šunkou, případně dušený lilek (baklažán), zapékaná rajčata se sýrem, malinké karbanátky z masa a zeleniny, v nichž je cítit oregano a jakousi tečku za předkrmy udělá klobáska, která má prapodivnou fialovou barvu. Tu získala od vína, které se do ní přidává. A to zdaleka nejsme u konce hodování…

Jdeme do finále!

V této fázi meze už většina účastníků hodování funí, povoluje opasky a „děsí“ se toho, co ještě přijde. Jakmile se začnou na stole objevovat talířky s přílohami, jako jsou hranolky, opékané brambory, nudle posypané sýrem, rýže nebo kuskus (často s rajčatovou omáčkou), můžete si být jisti, že je čas pro zlatý hřeb oběda či večeře. Hlavním jídlem bývá maso připravované na různé způsoby – na stole přistane kebab, pečené jehněčí maso kleftiko, souvlaki (špíz z vepřového masa), masové kuličky, grilované kuřecí kousky, kus vepřového bůčku, nebo třeba plátek hovězího. 

Pokud jste si objednali rybí meze, pak vás místo běžných mas čekají ty nejroztodivnější mořské potvory – od malých krevetek, přes větší krevety, slávky, sépie, sépiové kroužky, olihně až po chobotnice. Samozřejmě musíte ochutnat také ryby různých velikostí ulovené ve Středozemním moři. Vzhledem k tomu, že se někteří mořští živočichové ocitli na stole úplně celí, s hlavou i očima, vzpomněla jsem si na český film Slunce, seno, erotika, kde se delegace z Hoštic při návštěvě italské restaurace vyděsila pohledem na „potvory z moře vytažený“. 

Sladká tečka na závěr

Pokud si myslíte, že v kuchyni taverny už nemůže být vůbec nic k snědku, protože vše máte vy na stole, tak vězte, že vám v zápětí přistane na stole zákuseček. Člověk už ani nemá sílu se bránit a rezignovaně do něj podlubává vidličkou. Kyperské dezerty jsou dosti sladké, podobně jako turecké. Jako zákusek můžete dostat sladkou naloženou pomerančovou či grepovou kůru, fíky, ořechy, koláček z listového těsta plněný karamelem či nasladko připraveným sýrem halloumi. Vše se zalévá cukrovou polevou – typické je například jakési hnízdo z vlasových nudlí. Dezert má asi 3 cm, ale je tak sladký, že druhý byste zvládli sníst jen stěží. 

Kyperskou specialitou je také soutzioukos - želé z hroznového vína plněné mandlemi. Prodává se ve formě klidně až metr dlouhého, světle hnědého válce o průměru cca 3 cm. Jde o typickou místní cukrovinku, která se připravuje namáčením mandlí navlečených na niti ve vinné šťávě, poté se zavěsí a pomalu suší. Po usušení se nakrájí na kolečka a podává s panákem zivany – pálenky z vinných slupek. A ještě jednu specialitku je třeba zmínit, jde o karobový sirup, tedy sirup vyrobený z lusků svatojánského chleba. Místní jej používají jak na dezerty, tak i do čaje, nebo do müsli. Chuť je zajímavá, netradiční a těžko s něčím srovnatelná.

Kávička nesmí chybět

K jídlu můžete popíjet místí bílé či červené víno vyráběné z vinné révy pěstované v pohoří Troodos, nebo pivo Keo. Nejznámějším a také nejstarším kyperským vínem je Commandaria, které je však velmi sladké a podává se jako digestiv. Nevynechejte ani kávu, která je hodně silná, velmi jemně mletá a podává se bez mléka. Při jejím objednávání však nesmíte zapomenout zmínit, jak sladkou si ji přejete. Může být buď neslazená zvaná „sketo“, středně sladká nazývaná „metrio“, nebo velmi sladká, což se řekne „gliki“. Poměrně běžným jevem po dopití kávy je v místních restauracích a tavernách věštění z kávové sedliny. Hrníček s lógrem obrátíte na talířek a poté se do hrníčku znovu podíváte – fantazie začne pracovat a člověk tam vidí nejrůznější věci, určitě to vyzkoušejte! 

- jap - 

Další články z Kypru: 
Petra tou Romiou – kde je schován Afroditin elixír mládí
Lefkara – za nejkrásnějšími výšivkami Kypru
Karneval v Limassolu, aneb když Kypr tančí
Jarní Kypr vás okouzlí
Agia Napa – živé kyperské letovisko

 

Článek byl zobrazen 25 466 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko